Klasyczny shortbread kruche szkockie ciasteczka-dorotus, POLAK POTRAFI, Drobne ciasteczka-różne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

 

Właściwie jest to przepis, od którego powinien zaczynać się blog kulinarny emigrantki w UK :-). Wracamy nim do klasyki - najsmaczniejszy szkocki shortbread, czyli kruche ciasto składające się zaledwie z trzech podstawowych składników: masła, mąki i cukru. Współczesne przepisy część mąki zastępują mąką ryżową (dzięki niemu shortbread jest lekko chrupiący) lub skrobią kukurydzianą (ona powoduje, że wprost rozpływa się w ustach...). Ja swój shortbread upiekłam z mandarynkowo - cytrynową nutą, polecam :-).

Składniki na 20 sztuk:

·         250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę (może byc masło lekko solone)

·         140 g cukru pudru

·         225 g mąki pszennej

·         100 g mąki ryżowej (białej lub ciemnej)*

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub drobno otarta skórka z cytryny

Dodatkowo:

·         cukier puder do oprószenia

Cukier puder, mąkę pszenną, mąkę ryżową, wymieszać i przesiać.

W misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do otrzymania kuli kruchego ciasta (ciasto można też szybko zagnieść ręcznie, siekając je nożem a następnie szybko wyrabiając tylko do połączenia się składników).

Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść do niej kruche ciasto, pomagając sobie drewnianą łyżką rozłożyć w foremce, następnie wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 20 minut.

Używając ostrego noża naciąć ciasto (do samej blachy), formując 20 kruchych paluszków. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut do złotego koloru.** Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie przez 20 minut. Delikatnie wyjąć z formy, przenieść na kratkę do wystudzenia. 

Po wystudzeniu pokroić według naznaczonych wcześniej linii, oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego :-).

* zamiast można użyć skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, zmieni się struktura ciasta

** klasyczny shortbred jest jasny, prawie biały; jeśli chcecie taki upiec wystarczy obniżyć temperaturę do 160ºC i piec  odrobinę dłużej

Źródło przepisu - Donna Hay magazine.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •