Kluski z makiem i bakaliami, Przepisy kucharskie , ● Potrawy na święta

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kluski z makiem i bakaliami 

Składniki:

·         50 dag makaronu łazanki

·         sól i olej do gotowania makaronu

·         szklanka suchego maku

·         szklanka mleka

·         ½ szkl. cukru pudru

·         cukier waniliowy

·         3 łyżki płynnego miodu

·         3 łyżki rodzynek

·         łyżka smażonej skórki pomarańczowej

·         aromat pomarańczowy

·         1/3 szklanki śmietany kremowej

·         posiekane orzechy lub lekko zrumienione płatki migdałowe

 

 

Przygotowanie:

Mleko z wodą (pół na pół) wlewamy do garnka, zagotowujemy, sypiemy mak i trzymamy na ogniu przez ok. 10 min. Cedzimy na gęstym sicie. Lekko przestudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem dodajemy na przemian z makiem po łyżeczce cukru pudru i cukru waniliowego. Doprawiamy mak miodem, aromatem pomarańczowym i śmietaną. Dodajemy bakalie.

Ugotowane, dobrze osączone łazanki wrzucamy (jeszcze ciepłe!) do maku z bakaliami. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku lub dodajemy ulubione bakalie. Podajemy posypane posiekanymi orzechami lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •