Knedle na parze z powidłami, pierogi wegetarianskie i knedle

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Produkty:

 

- 25 dag mąki

- 1 dag drożdży

- 2 łyżki masła

- 1/4 szklanki mleka

- 1 niepełna łyżka cukru

- 1 żółtko

- szczypta soli

- 10 dag powideł

- cukier

- rum

- cynamon

- 5 dag masła

- 5 dag maku

- cukier puder

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże wymieszane z cukrem i ciepłym mlekiem, sól, żółtko oraz stopione i przestudzone masło. Składniki zagnieć, aby powstało elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde, wlej trochę mleka i ponownie wyrób. Ciasto wyrabiaj, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj, powykrawaj kółka. Na jedno kółko nakładaj powidła przyprawione cukrem, cynamonem i rumem, przykrywaj drugim kółkiem. Sklejaj, formuj okrągłe knedle. Układaj je na natłuszczonym sicie i gotuj nad parą 12-15 minut. Są gotowe, gdy wbity w nie patyczek jest po wyjęciu suchy i nie ma na nim śladów ciasta. Knedle przełóż na talerz, posyp makiem wymieszanym z cukrem i polej stopionym masłem.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •