Koszyczek wielkanocny, Wielkanoc
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl//kulinarne-inspiracje/koszyczek-wielkanocny//druk
Koszyczek wielkanocny
stopień trudności:
czas przygotowania: 02:00
ilość porcji: 1
autor: Tesco
Składniki:
Zaczyn:
100 g drożdży
1 łyżka cukru pudru
1/2 szkl. mleka
1 łyżka mąki
Ciasto:
Sposób przyrządzania:
zaczyn
1 jajko
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
2 łyżki oleju
1/4 kostki margaryny
szczypta soli
2 łyżki oleju do pieczenia
1 białko do smarowania ciasta
Przygotuj zaczyn: mleko podgrzej (nie gotuj, nie powinno być gorące, tylko ciepłe) i rozpuść w
nim drożdże. Następnie dodaj cukier i 2 łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na
ok. 20 min.
Przygotuj ciasto: na wolnym ogniu w garnuszku roztop powoli margarynę, a następnie wlej olej,
wymieszaj i przestudź. Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, margarynę z olejem, ciepłe
mleko, jajko i wyrośnięte drożdże (zaczyn). Najpierw wymieszaj składniki łyżką, a następnie
starannie wyrób ciasto. Kiedy ciasto będzie ładnie odchodzić od dłoni, przykryj je ściereczką i
odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Narzędzia:
Rozwałkuj 3/4 ciasta na cienki placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokrój placek w długie paski. 2
żaroodporne miseczki odwróć do góry nogami, wyłóż z zewnątrz folią aluminiową. Następnie
natłuść folię olejem i układaj na niej paski ciasta tak, aby części pasków leżały na blacie (paski
ciasta muszą być długie, aby można było zapleść koszyczek w taki sposób jak się plecie
koszyczki z wikliny). Po upleceniu koszyczka odetnij wystające, zbyt długie części wyciętych
pasków z ciasta.
np. miseczki żaroodporne
folia aluminiowa
papier do pieczenia
ołówek
wiązka rafii
zielone gałązki
bazie
pisanki
i inne ozdoby wg uznania
Rozwałkuj pozostałą cześć ciasta na grubość ok. 0,5 cm i na taką długość, aby wyciąć z ciasta
6 długich pasków (2 razy dłuższych od obwodu miseczek). Z pasków upleć dwa warkocze. Przy
pomocy białka przyklej jeden z nich wokół krawędzi koszyczka. Drugi warkocz będzie rączką –
ułóż go na drugiej wysmarowanej tłuszczem misce (która powinna mieć taką samą szerokość,
jak miska, na której został zapleciony koszyczek). Odczekaj ok. 15 min, aby ciasto ponownie
wyrosło. Aby ozdobić rączkę koszyczka, możesz z resztek ciasta wyciąć foremką do ciasteczek
kwiatki, a szklanką listki i przymocuj taką ozdobę przy pomocy białka. Posmaruj koszyczek i
rączkę białkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190° i piecz przez ok. 30 min.
Po upieczeniu zdejmij ciasto z miseczek żaroodpornych i lekko przestudź. Rączkę przywiąż rafią
do koszyczka z obu stron. Rafię ozdobnie zawiąż w kokardkę (w ten sposób otrzymasz
ruchomą rączkę). Do środka koszyczka włóż pisanki, gałązki bazi i bukszpanu lub inne wiosenne
liście i kwiaty. Udekoruj koszyczkiem stół wielkanocny.
1 z 1
2011-04-18 21:03
[ Pobierz całość w formacie PDF ]