Klops z koperkiem w szynce parmeńskiej, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Klops z koperkiem w szynce parmeńskiej

 

Składniki

 

    ok 1,2 kg szynki wieprzowej

    3 jajka L

    2 ząbki czosnku

    1 duża cebula

    1 szkl zmielonego świeżego chleba

    1 szkl mleka

    1 szkl mleka

    słodka papryka

    ostra papryka

    sól, pieprz

    10 plastrów szynki parmeńskiej

 

> 6 os.               > 60 min               łatwe               przystępne

Przygotowanie

 

    1. Mięso wieprzowe oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach. Zmielony chleb zalewamy mlekiem i czekamy, aż nim nasiąknie. Do mięsa dodajemy chleb, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i koperek, paprykę słodką i ostrą, sól i pierz.

 

    2. Mięso można wyrabiać dłońmi, ale łatwiej będzie użyć do tego miksera z końcówką do mieszania. Mięso tak długo miksujemy, aż stanie się jednolite. Podczas wyrabiania możemy dolewać wody lub mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

 

    3. Formę keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm wykładamy plastrami szynki parmeńskiej i wlewamy do niej mięsną masę. Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Klopsa w takiej temperaturze pieczemy 1 godzinę, a kolejne 20 minut już bez folii w 200*C.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •