Klopsiki w jarzynach, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klopsiki w jarzynach
Składniki na 4 porcje:
50 dag mieszanego mielonego mięsa
40 dag kalarepki
35 dag marchewki
25 dag groszku
jajo
duża cebula
czerstwa bułka
pół pojemnika śmietany kremówki (10 dag)
2 łyżki oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
pęczek szczypiorku
Bulion warzywny w płynie WINIARY do smaku
sól
pieprz
Bułkę namocz w zimnej wodzie. Marchewkę i kalarepkę dokładnie oczyść, obierz i opłucz. Oczyść i umyj groszek. Kalarepkę pokrój w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki.
Następnie zagotuj w rondlu 3 szklanki osolonej wody. Do wrzątku włóż marchewkę oraz kalarepkę. Gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu. Po 4-5 minutach wsyp groszek cukrowy.
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę lub drobniutko posiekaj. Mięso zagnieć z odciśniętą bułką, cebulką, jajkiem, solą oraz pieprzem na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej małe klopsiki.
Jarzyny odcedź i osącz na sitku, a wodę z gotowania przelej do miseczki. Teraz na dużej patelni rozgrzej do wysokiej temperatury olej, smaż na nim klopsiki ze wszystkich stron. Wlej dwie szklanki wywaru z jarzyn i gotuj przez około 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Tak przygotowaną zaprawkę wlej do klopsików i wymieszaj. Całość gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu. Na koniec przypraw kilkoma kroplami bulionu i grubo mielonym pieprzem.
Do gorącego sosu przełóż osączone jarzyny. Wszystko razem dobrze podgrzej na małym ogniu. Szczypiorek opłucz, osusz, drobniutko posiekaj i obficie posyp nim gotowe danie.
Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]