Klopsiki w jarzynach, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Klopsiki w jarzynach

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag mieszanego mielonego mięsa

40 dag kalarepki

35 dag marchewki

25 dag groszku

jajo

duża cebula

czerstwa bułka

pół pojemnika śmietany kremówki (10 dag)

2 łyżki oleju

łyżka mąki ziemniaczanej

pęczek szczypiorku

Bulion warzywny w płynie WINIARY do smaku

sól

pieprz

 

Bułkę namocz w zimnej wodzie. Marchewkę i kalarepkę dokładnie oczyść, obierz i opłucz. Oczyść i umyj groszek. Kalarepkę pokrój w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki.

 

Następnie zagotuj w rondlu 3 szklanki osolonej wody. Do wrzątku włóż marchewkę oraz kalarepkę. Gotuj przez 8-10 minut  na średnim ogniu. Po 4-5 minutach wsyp groszek cukrowy.

 

Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę lub drobniutko posiekaj. Mięso zagnieć z odciśniętą bułką, cebulką, jajkiem, solą oraz pieprzem na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej małe klopsiki.

 

Jarzyny odcedź i osącz na sitku, a wodę z gotowania przelej do miseczki. Teraz na dużej patelni rozgrzej do wysokiej temperatury olej, smaż na nim klopsiki ze wszystkich stron. Wlej dwie szklanki wywaru z jarzyn i gotuj przez około 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.

 

Następnie mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Tak przygotowaną zaprawkę wlej do klopsików i wymieszaj. Całość gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu. Na koniec przypraw kilkoma kroplami bulionu i grubo mielonym pieprzem.

 

Do gorącego sosu przełóż osączone jarzyny. Wszystko razem dobrze podgrzej na małym ogniu. Szczypiorek opłucz, osusz, drobniutko posiekaj i obficie posyp nim gotowe danie.

 

Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •