Klopsiki w sosie marengo, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Klopsiki w sosie marengo

 

Składniki:

50 dag mielonej wołowiny

mała bułeczka

około pół szklanki mleka

żółtko

cebula średniej wielkości

po 2 łyżki mąki i masła

łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

6 łyżek białego wytrawnego wina

4 duże pomidory

2 łyżki śmietany 18-proc.

Ziarenka Smaku WINIARY zamiast soli

świeżo zmielony czarny pieprz

ponadto:

ryż na sypko i zielona sałata mieszana

 

Bułeczkę zalej mlekiem i odstaw. Posiekaj drobno obraną cebulę. W misce wymieszaj mięso z żółtkiem i cebulą, dodaj odciśniętą bułeczkę oraz Ziarenka Smaku i pieprz. Masę dokładnie wyrób, uformuj klopsiki i obtocz je w mące.

 

Włóż je na rozgrzany w rondlu tłuszcz, zrumień z obu stron (około 5 minut). W czasie smażenia klopsików nastaw ryż oraz drobno posiekaj pomidory (wcześniej sparz je i zdejmij skórkę).

 

Do rondla ze zrumienionymi klopsikami dodaj wino i pomidory. Doprowadź potrawę do wrzenia i gotuj na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 20-25 minut. W tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną.

 

Zestaw klopsiki z ognia, zapraw je śmietaną i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •