Kluseczki z masą makową, Potrawy wigilijne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki:
Na ciasto:
ok. 0,5 kg mąki
woda
szczypta soli
Na masę makową:
0,5 kg suchego maku
1-1,5 litra mleka
1-2 szklanki cukru
bakalie (orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, migdały, suszone morele itp.)
zapach migdałowy
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Zagnieść, formować w obu dłoniach tłuściutkie kluseczki o długości 2,5-3 cm i średnicy 0,7 mm. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu, jeśli są twarde.
Masa:
1. Zalać mak wrzącą wodą i pozostawić na dzień i najlepiej noc przed Wigilią.
2. Namoczony mak bardzo dobrze odsączyć i przekręcić przez maszynkę 3 razy: 1 raz sam, a 2 razy z cukrem.
3. Zalać gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas przez ok. 2 godziny (im dłużej tym lepiej), jak mleko wyparuje, dolać. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Uwaga - nie zużywać całego mleka jeśli nie ma potrzeby!
4. Bakalie zalać wrzątkiem, odsączyć, pokroić drobno lub zmielić w maszynce, wszystko wrzucić do masy.
5. Pod koniec dodać trochę zapachu migdałowego.
Podawać na ciepło.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]