Kluseczki z masą makową, Potrawy wigilijne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Składniki:

 

Na ciasto:

 

ok. 0,5 kg mąki

 

woda

 

szczypta soli

 

Na masę makową:

 

0,5 kg suchego maku

 

1-1,5 litra mleka

 

1-2 szklanki cukru

 

bakalie (orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, migdały, suszone morele itp.)

 

zapach migdałowy

 

Sposób przyrządzenia:

 

Ciasto:

 

1. Zagnieść, formować w obu dłoniach tłuściutkie kluseczki o długości 2,5-3 cm i średnicy 0,7 mm. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu, jeśli są twarde.

 

Masa:

 

1. Zalać mak wrzącą wodą i pozostawić na dzień i najlepiej noc przed Wigilią.

 

2. Namoczony mak bardzo dobrze odsączyć i przekręcić przez maszynkę 3 razy: 1 raz sam, a 2 razy z cukrem.

 

3. Zalać gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas przez ok. 2 godziny (im dłużej tym lepiej), jak mleko wyparuje, dolać. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Uwaga - nie zużywać całego mleka jeśli nie ma potrzeby!

 

4. Bakalie zalać wrzątkiem, odsączyć, pokroić drobno lub zmielić w maszynce, wszystko wrzucić do masy.

 

5. Pod koniec dodać trochę zapachu migdałowego.

 

Podawać na ciepło.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •