Kokosowe bułeczki, OD WAS (DZIĘKUJE), przepis kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kokosowe bułeczki
Składniki na 12 bułeczek:
· 115 ml kokosowego mleka z puszki
· 115 ml mleka
· 1 jajko
· pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 450 g mąki
· 25 g wiórków kokosowych
· pół łyżeczki soli
· 50 g drobnego cukru
· 40 g miękkiego masła
· 1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Do posmarowania:
· 50 g roztopionego masła
· 2 łyżki cukru demerara
Wymieszać mleko kokosowe z mlekiem, ekstraktem z wanilii i roztrzepanym jajkiem. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), wiórki kokosowe, sól, cukier. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać masło, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (trzeba dość długo wyrabiać). Odłożyć do miski, nakryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości około 38 cm. Wałeczek zwinąć jak ślimaka, zaczynając od środka, końcówkę podłożyć pod spód bułki. Po uformowaniu wszystkich znów przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości i napuszenia (45 minut). Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem.
Piec w temperaturze 220ºC przez 12 - 15 minut, do złotego koloru. Studzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba, w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki, dalej postępować według powyższego przepisu.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]