Kolorowe walentynkowe serduszka, Tort Galaretka Serce Pomarańczowa
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kolorowe walentynkowe serduszka
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 4 żółtka i 3 białka
- szklanka cukru
- torebka cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- zmielone orzechy włoskie
- ulubiony dżem (ja użyłam dżemu malinowego oraz powideł śliwkowych)
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier oraz aromat waniliowy. Dwa białka ubić z cukrem waniliowym na pianę. Dodać ją do ciasta. Całość dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i foremką wycinać serca. W połowie serc zrobić otworek za pomocą mniejszej foremki lub noża. Górne części ciasteczek (te z otworkami) maczać w lekko ubitym białku, a następnie w zmielonych orzechach. Obie części ciastek piec około 8 minut w temperaturze 250 stopni. Po ostudzeniu spody ciastek smarować dżemem, nałożyć górne części i dobrze przycisnąć. Smacznego :)
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]