Konfitury z winogron, Przetwory

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Konfitury z winogronskładniki

·         1 kg pozbawionych pestek winogron białych lub ciemnych

·         1 kg cukru

·         1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

·         1 szklanka wody źródlanej lub stołowej

·         mały kawałek wanilii

·         (nie dodajemy cukru waniliowego)

Sposób przygotowanialWydrylowane owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2 godz., aż puszczą tyle soku, że będą nim zakryte.llDodajemy szklankę wody, stawiamy naczynie na średnim ogniu i smażymy przez 30 min, następnie zwiększamy ogień i smażymy nadal.llW czasie smażenia zbieramy szumowiny.Gdy owoce się zeszklą, a syrop zgęstnieje, dodajemy kwasek cytrynowy i wanilię i jeszcze raz smażymy przez 5 min na małym ogniu.llOdstawiamy, przykryte ściereczką, do następnego dnia.Zimne, nakładamy do słoików, zalewamy łyżeczką spirytusu, szczelnie zamykamy.l

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •