Konfitury z winogron, Przetwory
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Konfitury z winogronskładniki
· 1 kg pozbawionych pestek winogron białych lub ciemnych
· 1 kg cukru
· 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
· 1 szklanka wody źródlanej lub stołowej
· mały kawałek wanilii
· (nie dodajemy cukru waniliowego)
Sposób przygotowanialWydrylowane owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2 godz., aż puszczą tyle soku, że będą nim zakryte.llDodajemy szklankę wody, stawiamy naczynie na średnim ogniu i smażymy przez 30 min, następnie zwiększamy ogień i smażymy nadal.llW czasie smażenia zbieramy szumowiny.Gdy owoce się zeszklą, a syrop zgęstnieje, dodajemy kwasek cytrynowy i wanilię i jeszcze raz smażymy przez 5 min na małym ogniu.llOdstawiamy, przykryte ściereczką, do następnego dnia.Zimne, nakładamy do słoików, zalewamy łyżeczką spirytusu, szczelnie zamykamy.l... [ Pobierz całość w formacie PDF ]