Kluski francuskie,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

KLUSKI FRANCUSKIE

Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub  mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem.

 

·         Jajka [3 sztuki/168g]

·         Mąka pszenna [5 łyżek/75g]

·         Masło roślinne [1 łyżka/15g]

·         Sol [1/2 łyżeczki/3g]

=233,52kcal

=254,25kcal

=108,15kcal

=0,03kcal

Zagotowujemy wodę z  łyżeczką soli. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy masło z solą na puszystą masę, dodajemy żółtka i wszystko dokładnie łączymy ucierając jeszcze chwilę. Następnie dodajemy mąkę i ubite na sztywno białka. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze 1 łyżkę mąki. Początkowo przeprowadzamy próbę i wrzucamy kilka klusek na wrzątek, jeśli się rozpływają, to dodajemy jeszcze trochę mąki. Wg mnie jednak proporcje są bardzo dobre, i nic nie musiałam modyfikować. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką, gdyż  urosną podczas gotowania. Od chwili wypłynięcia gotować kluseczki ok 3 minuty. Podawać po odcedzeniu.



***

Wartość energetyczna francuskich kluseczek (261g) wynosi 595,95kcal.

B [g] = 31,58

W [g] = 50,07

T [g] = 30,02

Najwięcej [B] jest w jajkach (21,00) i mące (10,58). Najwięcej [W] jest w mące (49,05). Najwięcej [T] jest w jajkach (16,30) i maśle (12,00).

 

http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/kluseczki-francuskie.html

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •