Kluski na Parze z Serem,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

Składniki na kluski z serem (8 szt):

·         100ml mleka

·         20g świeżych drożdży

·         3 łyżki cukru

·        

250g mąki pszennej

·         1 jajko

·         szczypta soli

·         2 łyżki kakao

Mleko podgrzej wraz z drożdżami do czasu, aż będzie letnie (nie gorące, bo drożdże się sparzą i nie będą pracować!). Następnie dodaj tę mleczną mieszankę do miski z cukrem mąką, jajkiem i solą. Wyrób całość na jednolite, elastyczne ciasto. Odbierz z niego niewielki kawałek ciasta i wyrób go z dodatkiem kakao. Pozostałą jasną część ciasta podziel na 8 równych części.

 

Dodatkowo:

·         ok 100g twarogu (w kostce)

·         4 łyżki słodkiego kakao (takiego do mleka)

·         1-2 łyżek słodkiej, gęstej śmietany

·         2 łyżki cukru

Wszystkie składniki połącz ze sobą. Gotowym nadzieniem wypełniaj poszczególne białe części ciasta tworząc kulki. Z ciemnego ciasta doklej do nich uszka, nosek i łatki. Kluski ułóż w naczyniu do gotowania na parze i pozostaw do napuszenia na ok 15 minut. Po upływie tego czasu gotuj je na parze przez ok 20-25 minut. 

 

 

Sugestie: Do twarogu możesz dodać odrobinę cynamonu. 

 

Wersja light: Użyj śmietany z obniżoną zawartością tłuszczu lub zastąp ją jogurtem naturalnym. Zmniejsz ilość cukru w cieście. Nie dodawaj cukru do nadzienia.

 

Pytanie: Czym zastąpić ser twarogowy?

Odpowiedź: Możesz go zastąpić jakimś innym kremowym serkiem, np. mascarpone. 

 

Propozycje na inne parowce wraz z poradami znajdziesz w poście;

- ,

- .  

http://www.justmydelicious.com/2013/01/kluski-na-parze-z-serem.html

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •