Kolorowy sernik na zimno, Przepisy- ciasta i nie tylko

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kolorowy sernik na zimno

 

 



Składniki(na tortownice ok.23cm):

- 4 waniliowe serki homogenizowane (po 150 g. każdy)

- 3 galaretki (np. czerwona, zielona, żółta)

- 1 szkl. mleka

- 6 łyżeczek żelatyny

- 12 herbatników digestive (lub jakichś mlecznych)

- 3 łyżki masła

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżki cukru

- banan, brzoskwinia do dekoracji 

 

 

 

Przygotowanie:

Ciastka kruszymy np. za pomocą wałka. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej spód z ciastek i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

 

Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Ostudzamy. Gdy zacznie tężeć mieszamy ją z serkiem waniliowym.  Taką masę wylewamy na ciasteczkowy spód.

 

3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki bardzo ciepłej wody, dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do miski i ciągle mieszając dodajemy serek waniliowy. Gdy masa będzie gładka dodajemy kakao i cukier. Ponownie mieszamy. Wykładamy do tortownicy na czerwoną warstwę.

 

Mleko gotujemy, rozpuszczamy w nim 3 łyżeczki żelatyny. Gdy stężeje dodajemy kolejny serek. Mieszamy. Układamy w tortownicy jako kolejną warstwę.

 

Następnie zieloną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Gdy zacznie tężeć mieszamy ją z serkiem waniliowym. Układamy jako ostatnią warstwę. 

 

W szklance wody rozpuszczamy galaretkę pomarańczową. Banan i brzoskwinię kroimy i układamy na najwyższej warstwie sernika. Gdy pomarańczowa galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na owoce.

 

Całe ciasto schładzamy przez około 2 godziny.

 

Smacznego ;)

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •