Klasyczne steki, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Klasyczne steki

 

Składniki:

4 steki z polędwicy (około 200 g każdy)

2 cm grubości lub 700 g rumsztyku wołowego (oczyszczonego z nadmiaru tłuszczu)

4 łyżki oleju

ząbek czosnku

200 g małych pieczarek

sałata

sól

świeżo zmielony biały pieprz

 

Steki opłucz zimną wodą, dokładnie osusz ściereczką i usuń z nich wszystkie błonki. Tłusty brzeg ponacinaj aż do chudego mięsa w odstępach około 2 cm (aby stek nie zniekształcił się w czasie smażenia).

 

Patelnię lekko podgrzej, wlej po łyżce oleju z roztartym czosnkiem na każdy stek. Olej mocno rozgrzej, następnie zmniejsz ogień. Smaż steki z każdej strony po minucie, potem smaż je na mniejszym ogniu, z każdej strony, dalsze 3 minuty. Usmażone mięso dopraw do smaku solą i pieprzem..

 

Steki będą mocno krwiste, jeżeli będziesz je smażyć tylko 1-2 minut.

 

Pieczarki umyj, oczyść i usmaż na oleju. Ułóż po kilka na każdym steku. Podawaj z frytkami.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •