Klasyczna kapusta zasmażana, KULINARIA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klasyczna kapusta zasmażana
Składniki
Przepis
60 dag kiszonej kapusty, 2 duże cebule, łyżka masła, 2 łyżki oliwy, 2 czubate łyżeczki mąki krupczatki, sól, 1 łyżeczka cukru (lepiej miodu), pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Kapustę lekko odcisnąć, zalać w garnku wrzątkiem (poziom wody równy z poziomem kapusty), wsypać łyżeczkę soli, wrzucić listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 bardzo drobno posiekaną cebulę, cukier (miód) zagotować. Gotować powoli do miękkości nie dolewając wody. Odczerpać ok. pół szklanki wywaru kapuścianego, ostudzić. Na oliwie z masłem przesmażyć drugą cebulę do zrumienienia, wsypać mąkę, zasmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem, dodać do kapusty, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do mięs lub (w Wigilię) do gotowanej fasoli. Smacznego
Mój przepis jest całkiem prosty i nie ma żadnych proporcji. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam na oleju, a następnie wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną. Dodaję trochę wody, liść laurowy i ziele angielskie. Duszę na małym ogniu ok. 1/2 godziny. Świetnie smakuje razem ze schabowym.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]