Klawisze z lukrem,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klawisze z lukrem
· 340 g mąki
· 185 g margaryny
· 45 g cukru pudru
· 2 żółtka
· kilka kropli esencji waniliowej
· 1 białko + cukier puder, około szklanki
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, esencję i ucierać do uzyskania kremowej masy. Następnie wsypać mąkę i miksować, aż powstaną okruszki. Zagniatamy z nich ciasto, rozwałkowujemy podsypując mąką na prostokąt o grubości 1 cm i rozwałkowane odstawiamy do lodówki na godzinę.
Białko utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier (nie może spłynąć z ciasta!). Rozsmarować go na cieście i zostawić na pół godziny do zastygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a ciasteczka pokroić na prostokąty (najlepiej kółkiem do krojenia pizzy). Musze przyznać, że mój wielkie prostokąt nie był zbyt równy, więc tam, gdzie pocięcie go na równe ciasteczka nie było możliwe, wykrajałam kółka kieliszkiem. :]
Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Lukrowa glazura ma być jasna, ciastko też. Żeby uniknąć ewentualnego niedopieczenia, na 5 minut włączyłam termoobieg z dolną grzałką.
http://www.cukrowawrozka.pl/klawisze-z-lukrem/
[ Pobierz całość w formacie PDF ]