X


Klawisze z lukrem,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Klawisze z lukrem

 

·         340 g mąki

·         185 g margaryny

·         45 g cukru pudru

·         2 żółtka

·         kilka kropli esencji waniliowej

·         1 białko + cukier puder, około szklanki

 

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, esencję i ucierać do uzyskania kremowej masy. Następnie wsypać mąkę i miksować, aż powstaną okruszki. Zagniatamy z nich ciasto, rozwałkowujemy podsypując mąką na prostokąt o grubości 1 cm i rozwałkowane odstawiamy do lodówki na  godzinę.

 

Białko utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier (nie może spłynąć z ciasta!). Rozsmarować go na cieście i zostawić na pół godziny do zastygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a ciasteczka pokroić na prostokąty (najlepiej kółkiem do krojenia pizzy). Musze przyznać, że mój wielkie prostokąt nie był zbyt równy, więc tam, gdzie pocięcie go na równe ciasteczka nie było możliwe, wykrajałam kółka kieliszkiem. :]

 

Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Lukrowa glazura ma być jasna, ciastko też. Żeby uniknąć ewentualnego niedopieczenia, na 5 minut włączyłam termoobieg z dolną grzałką.



http://www.cukrowawrozka.pl/klawisze-z-lukrem/

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •  
     

    Drogi uĚźytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.