Klops z ciasta ziemniaczanego z kapustą, WARZYWA I OWOCE(1)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klops z ciasta ziemniaczanego z kapustą
1 kg ziemniaków,
25 dag mąki,
2 jajka,
sól
Nadzienie :
50 dag kapusty kwaszonej,
3 łyżki tłuszczu,
cebula,
pieprz,
jajko,
2 łyżki tartej bułki
Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, wymieszać z jajkami, dodać mąkę i szybko wymieszać ciasto, rozciągnąć w kształcie prostokąta na stolnicy, posypać tartą bułką. Ułożyć wzdłuż wałek z nadzienia, zawinąć brzegi ciasta, zlepić. Przełożyć klops do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posmarować tłuszczem po wierzchu i wstawić do upieczenia. Podawać gorący. Nadzienie przyrządzić z ugotowanej i posiekanej kapusty, wymieszanej z podsmażoną cebulą i surowym jajkiem. Kapustę trzeba przed wymieszaniem z innymi składnikami odparować lub lekko odcisnąć. Zamiast kapusty kwaszonej, nadzienie można przygotować z kapusty zwykłej.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>