Klinika Zdrowia, zdrowie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klinika Zdrowia - Ratować zdrowie żywieniem
Trzeba było długich lat wypełnionych kosztownymi badaniami naukowymi, aby współczesna medycyna doceniła znaczenie żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób występujących na skalę epidemiologiczną.
Zgodnie z raportami Światowej Organizacji Zdrowia do chorób z przekarmienia zalicza się choroby :
choroby sercowo- naczyniowe, wieńcówka
miażdżyca,
nadciśnienie,
hipercholesterolemia,
nowotwory,
dna,
otyłość,
cukrzyca insulinozależna,
osteoporoza,
zaburzenia immunologiczne,
próchnica zębów.
Przodujące ośrodki USA Nacional Center Instytute ,New York Akademy of Scintes,artykuły specjalistycznych czasopism np. “New England Journal of Medicine””Journal of the American Medical Asociation”, Stowarzyszenie Re-Vita pod opeką dr med. Ewy Dąbrowskiej donoszą, że witaminy, składniki mineralne i inne składniki znajdujące się w pożywieniu zapobiegają powstawaniu tych chorób, mogą też opóźniać procesy starzenia.
Przy zmianie odżywiania można by przedłużyć średnio życie o 10 lat.Większość lekarzy nie podzieliła jednak optymizmu naukowców.
Żywność uważa się za paliwo dla ciała, a tabletka stała się wygodnym specyfikiem na każdą chorobę. Leki są skuteczne jedynie w usuwaniu objawów choroby ,a nie przyczyn, wywołują szereg skutków ubocznych ,powodują nadwrażliwość. Specyfiki chemiczne są jednak wygodniejsze niż zdrowe odżywianie. Jedynym powszechnie uznawanym lekarstwem są pigułki, które lekarze przepisują pacjentom, a farmaceuci produkują w ogromnych ilościach, tworząc potężny przemysł farmaceutyczny. Wymienione choroby zostały nazwane jako przewlekłe, chorzy przyjmują leki, które łagodzą objawy. A lekarz jak sama nazwa wskazuje przewlekłe przepisuje te same specyfiki ,koło zamknięte, system, czy biznes?
Mechanizm powstawania chorób cywilizacyjnych „z żywienia” został częściowo poznany. Na podstawie piśmiennictwa wiadomo:
duże spożycie tłuszczu i cukru, białej mąki ,mięsa może doprowadzić do niewrażliwości naszych komórek na insulinę i do powstania zespołu X, czyli otyłości , choroby wieńcowej, nadciśnienia, cukrzycy i wysokiego poziomu cholesterolu
spożywanie olejów przetwarzanych przemysłowo, tłuszczów zwierzęcych cukru i alkoholu może doprowadzić do blokady delta 6-dezaturazy i zahamowania produkcji prostaglandyn działających przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie
spożywanie pokarmów oczyszczonych i rafinowanych, czyli niezrównoważonych np. biała mąka ,cukier może spowodować zubożenie organizmu w szereg witamin B,E ,składników mineralnych: wapnia, chromu, wanadu
następstwa to nadciśnienie, choroby kręgosłupa osteoporoza ,zaniki pamięci (witamina E ) cukrzyca, reumatyzm, kamienie nerkowe.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie dziennie 40 dag owoców i warzyw tj. 3-5 porcji warzyw i 2-4 porcji owoców, 6-11 porcji produktów zbożowych i 30 g nasion strączkowych dziennie na 1 osobę.
Sprawą prawidłowego odżywiania nie zajmują się lekarze zajęci leczeniem chorób często wywołanych niedoborem witamin i minerałów. Na co dzień zajmują się tym reklamy w środkach masowego przekazu, karmiąc nas zwykłym śmieciem lub wręcz truciznami.
Nasz organizm potrzebuje dziennie 90 składników , których powinno dostarczać pożywienie tj. 60 minerałów , 16 witamin,12 podstawowych aminokwasów i 3 podstawowe tłuszcze. Dłuższy niedobór któregoś z tych składników powadzi do chorób.
Dlaczego nie dostarczamy ich z żywnością?
Jemy żywność oczyszczoną i rafinowaną: biała mąka, rafinowane oleje, utwardzone tłuszcze roślinne np. margaryna, biały ryż. Poprawiamy smak kosztem składników odżywczych
Nawożenie mineralne i środki ochrony roślin blokują szereg składników w uprawianych roślinach
Mięso zwierząt hodowlanych przesycone jest hormonami i antybiotykami
Rośliny uprawne zawierają metale ciężkie -zanieczyszczenie środowiska Działki w miastach ,pola przy ruchliwych drogach
Procesy oczyszczania powodują brak błonnika
Jedzenie ulubionych pokarmów
Uboga i nieurozmaicona dieta przy obfitym jedzeniu jesteśmy niedożywieni-Paradoks?
Nawet przy prawidłowej diecie są czynniki wpływające na zwiększenie zapotrzebowania na witaminy i minerały
Palenie tytoniu 1 papieros zabija 30 mg wit, C
Nadmierne picie kawy , herbaty i alkoholu
Zażywanie lekarstw ,choroby
Stresująca praca i nadmierna nerwowość np. średnia długość życia 75 lat , średnia długość życia lekarza 57 lat
Wiek powyżej 65 lat ( gorsza o 40% przyswajalność)
Średni lub intensywny wysiłek fizyczny
Wiek niemowlęta , młodzież i kobiety ciężarne oraz karmiące
Zanieczyszczenie środowiska
Jedzenie w barach i fast foodach
Transport i przechowywanie żywności
Mycie i gotowanie
Ideałem byłoby jedzenie kilka kilogramów mieszanki z 15-20 roślin, produktów zbożowych i białkowych. W praktyce niemożliwe, skąd dostęp do czystych ekologicznie plantacji?
Kompromisem są dietetyczne środki spożywcze , uzupełniacze żywności naturalnego pochodzenia. Witaminy i minerały to nie antybiotyk, który bierzesz przez tydzień jak jesteś chory ,a potem przestajesz. Jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem i kondycją przyjmujesz je stale.
Jeżeli Twoje życie jest dla Ciebie ważne zadbaj o swój organizm dostarczając mu potrzebnych składników produkowanych przez najlepsze , sprawdzone firmy.
Niewiele firm produkuje naturalne , nie syntetyczne suplementy. Należy sprawdzić czy dana firma ma własne plantacje, gdzie się znajdują i w jaki sposób prowadzone są uprawy. Musisz wiedzieć, że firmy które produkują suplementy z roślin pochodzących z obcych plantacji nie mają kontroli nad procesem uprawy i produkcji. Należy poznać historię firmy, tradycje ,zaplecze badawcze, system kontroli ,wielkość produkcji rynek odbiorców. Często mówimy ,że zdrowie jest najważniejsze, a tak naprawdę niewiele dla niego robimy. Dobre suplementy to najtańsze najlepsze ubezpieczenie na życie i najtańsze leczenie, bo zapobiega chorobom. Jeżeli Twój lekarz uważa, że przyjmowanie naturalnych witamin i minerałów jest Ci niepotrzebne , bo znajdziesz je w pożywieniu, jak najszybciej zmień lekarza ! Im szybciej to zrobisz, tym dłużej i w lepszej kondycji będziesz żył.
Czego z całego serca wszystkim życzę !
Opracowano na podstawie:
1. Prezentacja Nutralite. Sarna Rose
2. Joela Wollesa „ Niezywi lekarze nie kłamią”
3. E.Dąbrowska „Ciało i ducha leczyć żywieniem”
4. E.Mindell „Żywność jako lekarstwo”
5. E. Mindell „ Nieznane sposoby leczenia”
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]