Kotlety mielone z sosem pieczarkowym(1), PRZEPISY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym

 

Składniki:

50 dag mielonej wołowiny

mała cebulka

jajo

pół opakowania Zupy pieczarkowej Doskonała Kuchnia WINIARY

2-3 pieczarki

2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

łyżeczka soli

ćwierć łyżeczki pieprzu

ponadto:

ryż na sypko lub ziemniaki z wody i surówka z marchewki albo z selera

 

Nastaw ryż (albo ziemniaki) i przygotuj surówkę z marchewki bądź z selera. Posiekaj drobno obraną cebulę, a wypłukane pod bieżącą wodą pieczarki potnij na płatki.

 

Mięso wymieszaj z cebulą, jajem, solą i pieprzem, uformuj 8 kotletów i usmaż je na rozgrzanej oliwie (oleju) na niezbyt dużym ogniu (po 4-5 minut z każdej strony).

 

W czasie smażenia przygotuj sos pieczarkowy: zupę pieczarkową w proszku wymieszaj z zimną wodą (proporcje na opakowaniu), wlej do rondelka, doprowadź do wrzenia, dodaj pokrojone pieczarki i gotuj na małym ogniu kilka minut.

 

Przełóż kotlety z patelni na półmisek, polej sosem i posyp natką pietruszki.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •