Klopsiki w sosie ciemnym, KUCHNIA DANIA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klopsiki w sosie ciemnymskładniki
· 250 g mięsa mielonego z indyka lub z drobiu
· 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
· 1 jajko
· 2 łyżki bułki tartej
· 1 szczytpa curry
· 1 szczypta pieprzu ziołowego
· 1 kawałek bułki zwykłej namoczonej w wodzie
· 2 szkl wody
· 2 łyżki mąki
· 1 szczypta curry
· 1 szczypta pieprzu ziołowego
· 1 kostka bulionowa
· 1 szczypta soli
· 9 ziemniaczków małych
· 250 g surówki z kapusty kiszonej wersja dla osób zdrowych
· 250 g gotowanych buraczków
Sposób przygotowanialWstawić wodę z kostką bulionową, mięso mielone wymieszać z przyprawą do mięsa mielonego, jajkiem, bułką namoczoną w wodzie, bułką tartą, curry.llDo tak przyprawionego mięsa dodać łyżkę wody, aby były pulchniejsze.llNastępnie formować kuleczki i obtaczać je w bułce tartej.llGotowe kuleczki wrzucać na wrzącą wode z bulionem. W tym samym czasie nastawić wodę na ziemniaki do osolonej wody wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości.llNastępnie ugotowane klopsiki wyjąć z bulionu. Do bulionu dodać mąkę i curry. Gotować do zgęstnienia sosu przyprawić jeszcze solą.llDo gotowego sosu wrzucić klopsiki i podgrać razem podawać z ziemniaczkami i surówką z buraczków bądź kapusty kiszonej.l... [ Pobierz całość w formacie PDF ]