Klopsiki z niespodzianką, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Klopsiki z niespodzianką

 

Składniki na 4 porcje:

500 g mielonej wołowiny

150 g mielonej wieprzowiny

3 łyżki bułki tartej

4 łyżki śmietany

pieczarki

4 łyżki pokrojonego szczypiorku

2 łyżki masła

3 łyżki oleju

łyżeczka słodkiej papryki

pieprz

sól

sól czosnkowa

 

Na początku wymieszaj masło ze szczypiorkiem i papryką. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą. Do mięsa dodaj bułkę tartą, śmietanę, sól i pieprz. Wyrób na jednolitą masę.

 

Z masy mięsnej uformuj kulki, w każdej zrób zagłębienie. Włóż po porcji szczypiorkowego masła i pieczarkę, zlep. Przygotowane kulki posmaruj olejem i wstaw na 30 minut do lodówki.

 

Teraz wysmaruj olejem blachę. Ułóż na niej klopsiki i piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, kilkakrotnie odwracając. Gdy klopsiki z każdej strony będą rumiane, temperaturę zmniejsz do 170°C.

 

Klopsiki podawaj z grzankami posypanymi solą czosnkową.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •