Klopsiki z niespodzianką, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klopsiki z niespodzianką
Składniki na 4 porcje:
500 g mielonej wołowiny
150 g mielonej wieprzowiny
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki śmietany
pieczarki
4 łyżki pokrojonego szczypiorku
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
sól
sól czosnkowa
Na początku wymieszaj masło ze szczypiorkiem i papryką. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą. Do mięsa dodaj bułkę tartą, śmietanę, sól i pieprz. Wyrób na jednolitą masę.
Z masy mięsnej uformuj kulki, w każdej zrób zagłębienie. Włóż po porcji szczypiorkowego masła i pieczarkę, zlep. Przygotowane kulki posmaruj olejem i wstaw na 30 minut do lodówki.
Teraz wysmaruj olejem blachę. Ułóż na niej klopsiki i piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, kilkakrotnie odwracając. Gdy klopsiki z każdej strony będą rumiane, temperaturę zmniejsz do 170°C.
Klopsiki podawaj z grzankami posypanymi solą czosnkową.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]