Klopsiki ziołowe z niespodzianką, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klopsiki ziołowe z niespodzianką
Składniki na 4 porcje:
40 dag mielonego mięsa z indyka
3 wątróbki drobiowe
2 małe jaja
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
panierka:
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki bułki tartej
Mielone mięso wyrób z jajkami, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, a także z kilkoma łyżkami wody, natką i ziołami. Dopraw je do smaku pieprzem i solą.
Wątróbki usmaż na oleju, osącz na papierowym ręczniku i każdą podziel na cztery równe części. Z mięsa wyrób niewielkie placuszki, na środku każdego połóż po kawałku wątróbki i uformuj kulki. Obtocz je w bułce tartej wymieszanej z orzechami i usmaż na rumiano na oleju. Podawaj z ziemniakami piure i surówką, np. z selera i marchwi.
Zraziki z mielonego mięsa indyka możesz też podawać na zimno jako elegancką przekąskę, wtedy jednak musisz formować z mięsa mniejsze kulki. Wątróbkę możesz zastąpić oliwkami, pieczarkami, kostkami żółtego sera lub miniaturową marynowaną cebulką.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]