Klopsiki z makaronem,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klopsiki z makaronem
Składniki:
50 dag mielonej cielęciny
cebula (obrana i drobno posiekana)
3 łyżki mąki
łyżka masła
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
szklanka soku pomidorowego
5 dag startego żółtego sera (parmezan, gouda)
liść laurowy
Fix do kotletów mielonych WINIARY
Pieprz, sól
ponadto:
25 dag makaronu (krajanka, spaghetti) i zielona sałata mieszana
Wymieszaj w misce mięso, cebulę, dodaj Fix (przygotowany według przepisu na opakowaniu) i pieprz i dokładnie wyrób masę. Uformuj niezbyt duże klopsiki, obtocz je w mące i kładź na patelnię z 3 łyżkami gorącej oliwy (oleju). Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
W rondlu rozgrzej resztę oliwy (oleju) i masło, wsyp mąkę (pozostałą z obtaczania klopsików) i smaż przez 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Nie przerywając mieszania wlej sok pomidorowy i doprowadź sos do wrzenia. Dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Sos gotuj nadal przez 5 minut pod przykryciem i na małym ogniu (na płytce ochronnej).
W tym czasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu.
Przygotowane klopsiki dodaj do sosu i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Przez ten czas przygotuj sałatę oraz makaron. Podaj go na półmisku z klopsikami oblanymi sosem i posypanymi serem.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]