Klopsiki w sosie marengo, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klopsiki w sosie marengo
Składniki:
50 dag mielonej wołowiny
mała bułeczka
około pół szklanki mleka
żółtko
cebula średniej wielkości
po 2 łyżki mąki i masła
łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
6 łyżek białego wytrawnego wina
4 duże pomidory
2 łyżki śmietany 18-proc.
Ziarenka Smaku WINIARY zamiast soli
świeżo zmielony czarny pieprz
ponadto:
ryż na sypko i zielona sałata mieszana
Bułeczkę zalej mlekiem i odstaw. Posiekaj drobno obraną cebulę. W misce wymieszaj mięso z żółtkiem i cebulą, dodaj odciśniętą bułeczkę oraz Ziarenka Smaku i pieprz. Masę dokładnie wyrób, uformuj klopsiki i obtocz je w mące.
Włóż je na rozgrzany w rondlu tłuszcz, zrumień z obu stron (około 5 minut). W czasie smażenia klopsików nastaw ryż oraz drobno posiekaj pomidory (wcześniej sparz je i zdejmij skórkę).
Do rondla ze zrumienionymi klopsikami dodaj wino i pomidory. Doprowadź potrawę do wrzenia i gotuj na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 20-25 minut. W tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną.
Zestaw klopsiki z ognia, zapraw je śmietaną i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]