Klopsiki z soczewicy, KLOPSY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
"Klopsiki z soczewicy "

 

Składniki:

25 dkg czerwonej soczewicy,
2 czerwone papryczki chili,
20 dkg jogurtu,
1 trawa cytrynowa,
1 cebula,
1 szalotka,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki,
sól,
pieprz,
kminek,
chili w proszku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0.5 pęczka kolendry,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka ziaren sezamu,
5 dkg wiórków kokosowych,
1 l oleju do smażenia.

 

Sposób przyrządzenia:

        Soczewicę zalać 0.75 l wody. Gotować po przykryciem 20 min. Osączyć starannie na sitku. Papryczki chili opłukać, przekroić wzdłuż, usunąć nożem pestki. Trawę cytrynową opłukać, odciąć końcówkę, grubo posiekać. Cebulę i czosnek obrać. Soczewicę, chili, trawę cytrynową, czosnek, cebulę i kminek zmiksować. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Przprawić do smaku solą. Ręce zanurzać w zimnej wodzie i uformować masy z 20 małych klopsików.
        
        Dip: szalotkę pokroić w małą kostkę. Kolendrę opłukać, osuszyć. odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać. Wymieszać jogurt, wiórki kokosowe i szalotkę, zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem i chili w proszku. Dodać olej sezamowy i kolendrę. Na suchej patelni zrumienić ziarna sezamu. Dodać do dipu. Ochłodzić. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim klopsiki na ładny, złoty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Klopsiki podawać polane dipem.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •