Klopsy gotowane, KLOPSY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
"Klopsy gotowane "

 

Składniki:

20 dkg mięsa wołowego lub cielęcego bez kości,
20 dkg mięsa wieprzowego bez kości,
chudego,
1 bułka kajzerka,
1 jajko,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 - 3 dkg margaryny,
2 - 3 grzyby suszone,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
sól,
pieprz,
majeranek i gałka muszkatałowa.

 

Sposób przyrządzenia:

        Mięso zemleć w maszynce wraz z połową cebuli i namoczonymi grzybami oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Do masy dodać roztarty z solą czosnek, całe jajo, mąkę ziemniaczaną, przesmażoną na tłuszczu, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę oraz przyprawy. Całą masę dokładnie wyrobić, przyprawić do smaku i uformować z niej duże kule o wadze ok. 10 - 11 dkg (masy wystarcza na 4 porcje). Zagotować wodę osoloną i do wrzątku wkładać uformowane klopsy. Gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu. Podawać z sosami: ogórkowym, śmietanowym, kwaśnym i ziemniakami.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •