Kokosowe batoniki, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kokosowe batoniki

Składniki


 

200 gram wiórków kokosowych

 

 

4-5 łyżek cukru

 

 

200 ml mleka lub słodkiej śmietanki 12%

 

 

100 gram masła

 

 

150 gram czekolady deserowej lub mlecznej

 

 

90 gram margaryny

Etapy przygotowania

 

1.Mleko lub śmietankę zagotować razem z cukrem, dodać kokos i gotować na wolnym ogniu, aż kokos całkowicie wchłonie płyn , około 2-3 minuty. Następnie dodać kawałki masła i podgrzewać do momentu aż masło się roztopi. Masę ostudzić i pozostawić w chłodnym miejscu przez kilka godzin, najlepiej na cała noc. Po tym czasie masa jest zwarta, dająca się łatwo formować. Ręce należy obsypać cukrem pudrem, brać do rąk masę lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i formować wałki. Jeśli będziemy używać deserowej czekolady do polania, każdy wałeczek po uformowaniu proponuje obtoczy dodatkowo w cukrze pudrze.

2.Przygotować płaskie naczynie, blachę lub tace i wyłożyć papierem do pieczenia który należy dobrze natłuścić olejem.

3.Do garnka włożyć czekoladę z margaryną i podgrzewać na wolnym ogniu aż stanie się płynna Nie gotować! Roztopioną czekoladę lekko przestudzić, batoniki pojedynczo kłaść na dużą łyżce i polewać czekoladą tak aby cały batonik był nią pokryty. Z łyżki delikatnie zsuwać batoniki na wcześniej przygotowany papier. Wstawić do lodówki i poczekać, aż czekolada zastygnie. Kiedy czekolada jest już twarda włożyć rękę pod papier druga ręką zdejmować batony. Teraz już można delektować się ich smakiem! Jeśli od razu nie będziemy ich podawać najlepiej przechowywać w lodówce.

4.Z podanej porcji wychodzi około 20 batoników.

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •