Kluski z makiem i bakaliami, Przepisy kucharskie , ● Potrawy na święta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kluski z makiem i bakaliami
Składniki:
· 50 dag makaronu łazanki
· sól i olej do gotowania makaronu
· szklanka suchego maku
· szklanka mleka
· ½ szkl. cukru pudru
· cukier waniliowy
· 3 łyżki płynnego miodu
· 3 łyżki rodzynek
· łyżka smażonej skórki pomarańczowej
· aromat pomarańczowy
· 1/3 szklanki śmietany kremowej
· posiekane orzechy lub lekko zrumienione płatki migdałowe
Przygotowanie:
Mleko z wodą (pół na pół) wlewamy do garnka, zagotowujemy, sypiemy mak i trzymamy na ogniu przez ok. 10 min. Cedzimy na gęstym sicie. Lekko przestudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem dodajemy na przemian z makiem po łyżeczce cukru pudru i cukru waniliowego. Doprawiamy mak miodem, aromatem pomarańczowym i śmietaną. Dodajemy bakalie.
Ugotowane, dobrze osączone łazanki wrzucamy (jeszcze ciepłe!) do maku z bakaliami. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku lub dodajemy ulubione bakalie. Podajemy posypane posiekanymi orzechami lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]