Koncentraty wyk8, koncentraty

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Koncentraty wyk.8                            29.11.2012

 

Koncentrat obiadowe- produkty spożywcze otrzymane z przetworzonych i odwodnionych surowców z różnymi dodatkami, które przyrządzone według przepisu podanego na opakowaniu dają potrawę o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla dań obiadowych.

 

Polski rynek koncentratów spożywczych należy do najbardziej rozwojowych i zyskownych w branży spożywczej (wzrost kilkanaście % / rok). Największą dynamikę wzrostu mają zupy instant w opakowaniach jednoporcjowych. Polski rynek jest zdominowany przed dwóch producentów. Pozostali to producenci tzw. zupek chińskich (kilkanaście %), inni ok 10%

 

Jednym z największych producentów były Zakłady Przetwórstwa Spożywczego Winiary założone w latach 40-tych. Obecnie należą do koncernu Nestle . są drugą co do wielkości fabryką w Europie po Maggi w Niemczech. Udział Winiary w polskim rynku zup instant wynosi ok 20% a zup do gotowania ok 60%. Zakład wytwarza ponadto:

·         Koncentraty sosów i fiksów, galaretki, budynie, kisiele, przyprawy, majonezy- wszystkie pod marką Winiary

 

Drugi z 2 największych producentów to Poznańskie Zakłady Koncentratów Spożywczych Amino. Znak Amino powstał w 1968r. w zakładzie produkowano koncentraty obiadowe, desery, koncentraty napojów, przypraw oraz koncentraty kaw zbożowych z cykorii i kaw naturalnych (Inka, Wiedenka, Marago). W 1992 po prywatyzacji właścicielem został koncern Knorr CPC. Zajmował się tylko przetwórstwem kukurydzy do 1957 czyli do nabycia firmy i znaku Knorr i wtedy wszedł na rynek koncentratów spożywczych. Knorr to jedna z pierwszych europejskich firm wytwarzających koncentraty spożywcze.

W 1998 została utworzona spółka Bestfoods Polska SA która po fuzji w 2000r stała się częścią koncernu Unilever. Poznańskie Zakłady  wytwarzają produkty Knorr i Amino. Mają obecnie 40% udziału w polskim rynku koncentratów zup, ok 60% sosów i fiksów i 10% koncentratów deserów

 

Udział poszczególnych producentów:

·         Winiary 29%

·         Knorr 24%              Amino 12%

·         Vifon 13%

 

Coraz bardziej popularniejsze w ostatnich latach zupy instant pojawiły się po raz pierwszy na „zachodzie” w latach 70-tych. W Polsce pojawiły się na początku lat 90-tych, najpierw w słoiczkach. W 1996 CPC wprowadził pierwszą jednoporcjową zupę- Knorr gorący kubek. Potem: Winiary- Szybka porcja, Delekta- Minutka, ZKS Wodzisław- Zupka z kubka

 

W 1997 CPC wprowadził zupy błyskawiczne z makaronem oraz makaron z sosem instant.

 

Udział poszczególnych kategorii zup w rynku zup z koncentratu:

·         Zupy instant                            37%

·         Zupy do gotowania              34%

·         Zupy chińskie                            23%

·         Inne                                           6%

 

Koncentraty obiadowe:

·         Zup czystych (rosoły, buliony)

·         Zup  pełnych, zagęszczanych

·         Sosów, fiksów

·         Drugich dań

 

Mogą być:

·         Zwykłe, wymagające gotowania

·         Instant, niewymagające gotowania

 

Inny podział:

·         W proszku, sypkie

·         Pastowate (kostki bulionowe)

·         Płynne, półpłynne

 

Zupy

·         Najbardziej popularne

·         Ok 80l/rok/os

·         Spożycie zup z koncentratów wzrosła od 1990- 2000roku 20-krotnie

 

Najpopularniejsze smaki:

·         Barszcz biały 10%

·         Żurek 14%

·         Barszcz czerwony 15%

·         Grochowa 10%

·         Rosół 7%

·         Pieczarkowa 8%

·         Grzybowa 6%

·         Pomidorowa 6%

·         Jarzynowa5%

 

Zupy zagęszczane

Powstają na drodze odpowiedniego doboru składników co w efekcie daje produkt który po rozcieńczeniu gorącą wodą( zwykle w stosunku 1+1) tworzy zupę  o odpowiednim smaku i konsystencji. Jako opakowania służą metalowe puszki, słoiki, woreczki, kartony. Produkcja zapoczątkowana w USA i obecnie jej wartość na całym świecie kilkakrotnie przekracza wartość produkcji suchych koncentratów zup. W Polsce mają marginalny udział- nie zdobyły akceptacji konsumentów. Nowym rodzajem zup są zupy w kartonach gotowe do spożycia po podgrzaniu (Fortuna, Knorr)

 



Koncentraty zup w proszku- buliony, rosoły i inne czyste- skład:

·         Sól 40- 55%

·         Tłuszcze- wołowy, drobiowy, roślinny                                                        stanowią ok. 60-90% składu

·         Wzmacniacze smaku- glutaminian sodu, rybo nukleotydy

 

Składniki istotne z technologicznego punktu widzenia:

·         Białkowe:

o       Ekstrakty mięsne

o       Ekstrakty drożdżowe

o       Hydrolizaty białkowe

o       Warzywa- naturalne lub w postaci ekstraktów

o       Przyprawy, zioła

·         Barwniki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •