Koncentraty wyk8, koncentraty
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Koncentraty wyk.8 29.11.2012
Koncentrat obiadowe- produkty spożywcze otrzymane z przetworzonych i odwodnionych surowców z różnymi dodatkami, które przyrządzone według przepisu podanego na opakowaniu dają potrawę o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla dań obiadowych.
Polski rynek koncentratów spożywczych należy do najbardziej rozwojowych i zyskownych w branży spożywczej (wzrost kilkanaście % / rok). Największą dynamikę wzrostu mają zupy instant w opakowaniach jednoporcjowych. Polski rynek jest zdominowany przed dwóch producentów. Pozostali to producenci tzw. zupek chińskich (kilkanaście %), inni ok 10%
Jednym z największych producentów były Zakłady Przetwórstwa Spożywczego Winiary założone w latach 40-tych. Obecnie należą do koncernu Nestle . są drugą co do wielkości fabryką w Europie po Maggi w Niemczech. Udział Winiary w polskim rynku zup instant wynosi ok 20% a zup do gotowania ok 60%. Zakład wytwarza ponadto:
· Koncentraty sosów i fiksów, galaretki, budynie, kisiele, przyprawy, majonezy- wszystkie pod marką Winiary
Drugi z 2 największych producentów to Poznańskie Zakłady Koncentratów Spożywczych Amino. Znak Amino powstał w 1968r. w zakładzie produkowano koncentraty obiadowe, desery, koncentraty napojów, przypraw oraz koncentraty kaw zbożowych z cykorii i kaw naturalnych (Inka, Wiedenka, Marago). W 1992 po prywatyzacji właścicielem został koncern Knorr CPC. Zajmował się tylko przetwórstwem kukurydzy do 1957 czyli do nabycia firmy i znaku Knorr i wtedy wszedł na rynek koncentratów spożywczych. Knorr to jedna z pierwszych europejskich firm wytwarzających koncentraty spożywcze.
W 1998 została utworzona spółka Bestfoods Polska SA która po fuzji w 2000r stała się częścią koncernu Unilever. Poznańskie Zakłady wytwarzają produkty Knorr i Amino. Mają obecnie 40% udziału w polskim rynku koncentratów zup, ok 60% sosów i fiksów i 10% koncentratów deserów
Udział poszczególnych producentów:
· Winiary 29%
· Knorr 24% Amino 12%
· Vifon 13%
Coraz bardziej popularniejsze w ostatnich latach zupy instant pojawiły się po raz pierwszy na „zachodzie” w latach 70-tych. W Polsce pojawiły się na początku lat 90-tych, najpierw w słoiczkach. W 1996 CPC wprowadził pierwszą jednoporcjową zupę- Knorr gorący kubek. Potem: Winiary- Szybka porcja, Delekta- Minutka, ZKS Wodzisław- Zupka z kubka
W 1997 CPC wprowadził zupy błyskawiczne z makaronem oraz makaron z sosem instant.
Udział poszczególnych kategorii zup w rynku zup z koncentratu:
· Zupy instant 37%
· Zupy do gotowania 34%
· Zupy chińskie 23%
· Inne 6%
Koncentraty obiadowe:
· Zup czystych (rosoły, buliony)
· Zup pełnych, zagęszczanych
· Sosów, fiksów
· Drugich dań
Mogą być:
· Zwykłe, wymagające gotowania
· Instant, niewymagające gotowania
Inny podział:
· W proszku, sypkie
· Pastowate (kostki bulionowe)
· Płynne, półpłynne
Zupy
· Najbardziej popularne
· Ok 80l/rok/os
· Spożycie zup z koncentratów wzrosła od 1990- 2000roku 20-krotnie
Najpopularniejsze smaki:
· Barszcz biały 10%
· Żurek 14%
· Barszcz czerwony 15%
· Grochowa 10%
· Rosół 7%
· Pieczarkowa 8%
· Grzybowa 6%
· Pomidorowa 6%
· Jarzynowa5%
Zupy zagęszczane
Powstają na drodze odpowiedniego doboru składników co w efekcie daje produkt który po rozcieńczeniu gorącą wodą( zwykle w stosunku 1+1) tworzy zupę o odpowiednim smaku i konsystencji. Jako opakowania służą metalowe puszki, słoiki, woreczki, kartony. Produkcja zapoczątkowana w USA i obecnie jej wartość na całym świecie kilkakrotnie przekracza wartość produkcji suchych koncentratów zup. W Polsce mają marginalny udział- nie zdobyły akceptacji konsumentów. Nowym rodzajem zup są zupy w kartonach gotowe do spożycia po podgrzaniu (Fortuna, Knorr)
Koncentraty zup w proszku- buliony, rosoły i inne czyste- skład:
· Sól 40- 55%
· Tłuszcze- wołowy, drobiowy, roślinny stanowią ok. 60-90% składu
· Wzmacniacze smaku- glutaminian sodu, rybo nukleotydy
Składniki istotne z technologicznego punktu widzenia:
· Białkowe:
o Ekstrakty mięsne
o Ekstrakty drożdżowe
o Hydrolizaty białkowe
o Warzywa- naturalne lub w postaci ekstraktów
o Przyprawy, zioła
· Barwniki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]