Kopytka w wersji dietetycznej,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kopytka w wersji dietetycznej
Dietetyczność moich kopytek polega na tym, że dodałam mniej mąki niż kiedyś. Tym samym moje kopytka są delikatne i się rozpływają w ustach, podczas gdy te, które znam z przeszłości były twardsze, takie, że widelec można było wbić i stał.
· Ziemniaki [500g]
· Jajko [1 sztuka/60g]
· Mąka pszenna [100g]
· Sól [1 łyżeczka]
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze na ciepło ugniatamy, wtedy nie powinniśmy mieć grudek. Chwilę czekamy, aż przestygną i dodajemy surowe jajko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na godzinę. Dzięki temu trochę stwardnieje i będzie łatwiej formować kopytka. Wyciągamy ciasto na blat podsypany lekko mąką, szybko robimy wałek i tniemy kopytka. Wrzucamy na wrzątek do osolonej wody, gotujemy krótko 2-3 minuty, jak tylko wypłyną na wierzch wyławiamy. Z podanych proporcji wychodzi 45 kopytek.
Jeśli podzielimy to na 3 porcje i polejemy niewielką ilością dietetycznego sosu (np. beszamelowy) lub jak ktoś woli łyżeczką cukru z cynamonem, to mamy całkiem niskokaloryczny obiad. W obu wersjach, z sosem czy z cukrem i cynamonem około 300kcal.
Wartość energetyczna całego ciasta na kopytka – 740kcal
Wartość energetyczna 1 kopytka – 16kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 kopytek) – 245kcal
http://smak-zdrowia.blogspot.com/2013/01/kopytka-w-wersji-dietetycznej.html
[ Pobierz całość w formacie PDF ]