Kopytka, przepisy, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kopytka - składniki:
· 1.25 kg
· 2 szklanki
· 2
·
Kopytka - sposób przygotowania:Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj. Gdy przestygną, przepuść przez maszynkę, przełóż na stolnicę, zrób w środku dołek, wbij jajka, 2/3 przesianej przez sitko mąki oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Podziel na części (z mniejszych części ciasta wygodniej jest robić kopytka) i przełóż do miski. Na posypanej pozostałą mąką stolnicy z każdej części ciasta utocz wałeczki, lekko spłaszcz i ostrym nożem pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do posolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 2-3 minuty.
2 Kopytka - składniki:
· 2 średniej wielkości
· 1 łyżka
· 1/3
Kopytka - sposób przygotowania:Ziemniaki ugotuj, ostudz, zmiel przez maszynkę, dodaj żółtko oraz mąkę. Wyrób łyżką na gładką masę. Formuj wałeczki grubości palca, potnij skośnie na kluseczki. Wrzucaj na gorącą wodę.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]