Korzenno-limonkowy sernik z tofu, Ciasta - SERNIKI
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasto:
1,5 szkl mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
6 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego lub z pestek winogron
6 łyżek płynnego miodu
Masa serowa:
1 kg tofu – ja użyłam 5 kostek
3 łyżki dobrego gatunkowo oleju roślinnego – ja użyłam oleju z orzechów włoskich
6-8 łyżek płynnego miodu
starta skórka i wyciśnięty sok z 3 limonek
2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
4 łyżki żelatyny lub 3 łyżki płatków agarowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić (będzie miało konsystencję mokrego piasku). Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (mi najwygodniej używa się silikonowej). Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Nie wyjmując z tortownicy pozostawić do wystygnięcia.
Tofu osączone z zalewy przekładamy do blendera lub miski i zaczynamy miksować dodając po kolei olej, miód, skórkę i sok z limonek, cukier waniliowy i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę (moim najlepszym sposobem na rozpuszczenie żelatyny jest zalanie jej mała ilością ciepłej wody, rozmieszanie, wstawienie na chwilę do mikrofalówki i znów zamieszanie). Zmiksowaną masę serową próbujemy w smaku i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub soku z limonki. Gotową masę wykładamy na upieczone, zimne ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]