Korzenno-limonkowy sernik z tofu, Ciasta - SERNIKI

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

Ciasto:

1,5 szkl mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

6 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego lub z pestek winogron

6 łyżek płynnego miodu

 

Masa serowa:

1 kg tofu – ja użyłam 5 kostek

3 łyżki dobrego gatunkowo oleju roślinnego – ja użyłam oleju z orzechów włoskich

6-8 łyżek płynnego miodu

starta skórka i wyciśnięty sok z 3 limonek

                        2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

4 łyżki żelatyny lub 3 łyżki płatków agarowych

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić (będzie miało konsystencję mokrego piasku). Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (mi najwygodniej używa się silikonowej). Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Nie wyjmując z tortownicy pozostawić do wystygnięcia.

Tofu osączone z zalewy przekładamy do blendera lub miski i zaczynamy miksować dodając po kolei olej, miód, skórkę i sok z limonek, cukier waniliowy i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę (moim najlepszym sposobem na rozpuszczenie żelatyny jest zalanie jej mała ilością ciepłej wody, rozmieszanie, wstawienie na chwilę do mikrofalówki i znów zamieszanie). Zmiksowaną masę serową próbujemy w smaku i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub soku z limonki. Gotową masę wykładamy na upieczone, zimne ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •