Kluski z ciasta ziemniaczanego, KLUSKI

[ Pobierz całość w formacie PDF ]


 

"Kluski z ciasta ziemniaczanego "

 

Składniki:

 

 

20 dkg mąki,
50 dkg ugotowanych ziemniaków mączystych,
4 dkg masła lub słoniny,
ew. 1 jajo,
sól.

 

Sposób przyrządzenia:

        Ziemniaki opłukać, obrać, ugotować, rozetrzeć, trochę przestudzić. Wymieszać z przesianą mąką, zagnieść ciasto, posolić, można dodać jajo; ciasto zagnieść w misce lub na stolnicy. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i wyrobić z ciasta wałek, pokrajać na małe kawałki, wyrabiać kuliste, niezbyt wielkie knedle albo pokrajać na wąskie (1 cm) kluski i ukształtować je w małe wałeczki (paluszki), ewentualnie nadawać im formę spłaszczonej kuli (kluski śląskie). Zagotować wodę z solą i ciasto wkładać partiami, powoli ugotować; wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać słoniną ze skwarkami lub masłem. Podawać do mięsa duszonego, kapusty kiszonej zasmażanej, sosu pomidorowego lub grzybowego.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •