Kotlet de volaille z kurczaka, RÓŻNE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
"Kotlet de volaille z kurczaka "
Składniki:
4 piersi z kurczaka,
ok. 7 dkg masła,
sól,
pieprz,
ostra papryka w proszkum
bułka tartam
2 - 3 jajka,
mąka,
posiekana zielona pietruszka,
olej do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka rozłożyć na desce i rozklepać na cienko tłuczkiem do mięsa. Każdy płat posypać przyprawami i pietruszką, położyć na środku mały prostokącik masła i dokładnie zwinąć, formując zgrabny rulon.
Każdą porcję obtaczać najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, a w końcu ponownie w jajku i bułce tartej, starając się kształtować des volailles grubsze na środku i cieńsze na końcach. Podwójna panierka z bułki jest po to, by masło nie uciekło z mięsa podczas smażenia.
Najlepiej smażyć te cuda w głębokim oleju, np. na sitku we frytkownicy albo w garnku z nagrzanym olejem. Temperatura po włożeniu mięsa powinna być wysoka, około 180°C, potem zmiejszamy ją nieco, żeby bułka się nie przypaliła. Każdy de volaille powinien smażyć się około 5 - 6 min. na lekko brązowy kolor.
Najlepiej smakują z frytkami i surówkami.