Klasyczne steki(1), PRZEPISY
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klasyczne steki
Składniki:
4 steki z polędwicy (około 200 g każdy)
2 cm grubości lub 700 g rumsztyku wołowego (oczyszczonego z nadmiaru tłuszczu)
4 łyżki oleju
ząbek czosnku
200 g małych pieczarek
sałata
sól
świeżo zmielony biały pieprz
Steki opłucz zimną wodą, dokładnie osusz ściereczką i usuń z nich wszystkie błonki. Tłusty brzeg ponacinaj aż do chudego mięsa w odstępach około 2 cm (aby stek nie zniekształcił się w czasie smażenia).
Patelnię lekko podgrzej, wlej po łyżce oleju z roztartym czosnkiem na każdy stek. Olej mocno rozgrzej, następnie zmniejsz ogień. Smaż steki z każdej strony po minucie, potem smaż je na mniejszym ogniu, z każdej strony, dalsze 3 minuty. Usmażone mięso dopraw do smaku solą i pieprzem..
Steki będą mocno krwiste, jeżeli będziesz je smażyć tylko 1-2 minut.
Pieczarki umyj, oczyść i usmaż na oleju. Ułóż po kilka na każdym steku. Podawaj z frytkami.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]