Kleik kukurydziany, Niemowlę, schemat żywienia niemowląt
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kleik kukurydziany
Kleik ten zgadza się (pasuje do dodania) z mlekiem lub śmietanką, albowiem mąka kukurydziana ma naturalną słodycz i smak właściwy.
Mąka z kukurydzy ma tę własność, że kulki skrobi w zwykłej temperaturze niełatwo pękają, dopiero w wyższej ciepłocie, dlatego powinno się gotować pod szczelną pokrywą, aby podnieść ciepłotę.
Aby to osiągnąć, lepiej jest kleik ten robić z zagotowanej już mamałygi, w ten sposób: rozdrobioną mamałygę rzucić na gorącą wodę, rozkłócić i dodać surowej śmietanki, względnie masła, albo gotować na smaku (wywarze z warzyw czy bulionie).
· 2 - 3 łyżki
· 2-3 szklanki
·
·
Na kipiącą wodę wsypać mąkę i dobrze rozbełtać kołotewką (ręczną trzepaczką), aby nie było grudek.
Gotować tak długo, dopóki mąka się nie rozklei,
dodać masła i trochę soli.
W razie potrzeby (dla chorych) przetrzeć.
Ocena przepisu:4 (1 gł.)
·
·
·
·
·
Wyświetlenia: 2923
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia:15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania: 2009-03-02
[ Pobierz całość w formacie PDF ]