Kluseczki z papryką, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kluseczki z papryką
Składniki:
10 ziemniaków (70 dag)
20 dag mąki pszennej
czerwona papryka
2 małe cebule (10 dag)
jajo
łyżka oleju
sól
pieprz
do polania klusek:
Sos neapolitański WINIARY
Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinach w posolonej wodzie. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i drobno pokrój. Cebule obierz i posiekaj. Paprykę i cebulę przesmaż na oleju, na niewielkim ogniu, tak, aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłóż na sito.
Ziemniaki przestudź i obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i wyłóż na stolnicę. Dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrób ciasto, a potem formuj wałeczki grubości kciuka i krój na ukośne kluski - kopytka.
Kluski gotuj partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem polej przygotowanym sosem.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]