Kluski na parze nadziewane dżemem, coś dla żołądka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kluski na parze nadziewane dżemem
Składniki:
pół kg mąki, pół kostki masła, 15 dag cukru, cukier waniliowy, pół litra mleka, 1/3 op. drożdży, 4 jajka, sól, dżem
Reklama
Przygotowanie:
Drożdże, 20 dag mąki, kilka łyżek cukru, cukier waniliowy i mleko wymieszaj w misce. Ustaw na garnku z ciepłą wodą. Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodaj resztę mąki i cukru, jajka, masło i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto lekko zagnieć. Uformuj placki, ułóż ulubiony dżem. Zlep, formując kluski.
Na garnku z gotującą się wodą rozłóż ściereczkę, obwiąż sznurkiem. Ułóż 4 kluski, przykryj miską, paruj 7-8 min. Polej np. sosem karmelowym.
Przyrządzam smakołyki dla wnuczka Dawidka. Jednym z jego ulubionych przysmaków są kluski gotowane na parze z dodatkiem dżemu. Przepis przysłała Czesława Słota z Rudnika Małego
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-kluski-na-parze-nadziewane-dzemem,nId,1402429#utm_source=sg&utm_medium=referral&utm_campaign=recipes?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
[ Pobierz całość w formacie PDF ]