Kluski na parze nadziewane dżemem, coś dla żołądka

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kluski na parze nadziewane dżemem

 

Składniki:

 

pół kg mąki, pół kostki masła, 15 dag cukru, cukier waniliowy, pół litra mleka, 1/3 op. drożdży, 4 jajka, sól, dżem

Reklama

 

Przygotowanie:

 

Drożdże, 20 dag mąki, kilka łyżek cukru, cukier waniliowy i mleko wymieszaj w misce. Ustaw na garnku z ciepłą wodą. Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodaj resztę mąki i cukru, jajka, masło i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

 

Ciasto lekko zagnieć. Uformuj placki, ułóż ulubiony dżem. Zlep, formując kluski.

 

Na garnku z gotującą się wodą rozłóż ściereczkę, obwiąż sznurkiem. Ułóż 4 kluski, przykryj miską, paruj 7-8 min. Polej np. sosem karmelowym.

 

Przyrządzam smakołyki dla wnuczka Dawidka. Jednym z jego ulubionych przysmaków są kluski gotowane na parze z dodatkiem dżemu. Przepis przysłała Czesława Słota z Rudnika Małego

 

 

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-kluski-na-parze-nadziewane-dzemem,nId,1402429#utm_source=sg&utm_medium=referral&utm_campaign=recipes?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •