X


Kluski śląskie z wątróbką, Kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kluski śląskie z wątróbką

Składniki:
1 kg ziemniaków, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 kg wątróbki wieprzowej, sól, pieprz, duża cebula, łyżka margaryny, 3 łyżki oleju, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki, potem zmiel je w maszynce, wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę ziemniaczaną, 2 łyżki mąki pszennej, wbij jajka, posól i zagnieć ciasto. Formuj z ciasta okrągłe kuleczki, zrób w każdej paluszkiem wgłębienie. Wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj do momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.

Cebulę obierz i pokrój w talarki. Wątróbkę pokrój w grube plastry, podsmaż z obydwu stron na patelni z olejem i margaryną, podczas smażenia drugiej strony wątróbki dodaj cebulę. Następnie przełóż wszystko do rondelka, wlej 2 szklanki wody, dodaj przyprawy i gotuj przez około 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj łyżkę mąki pszennej rozprowadzonej w 1/2 szklanki wody i ewentualnie dopraw według uznania.

Kluski śląskie polej przygotowanym sosem, połóż porcję wątróbki. Aby danie urozmaicić podaj je z ugotowanym kalafiorem polanym przysmażonym masłem z bułką tartą.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •  
     

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.