Kluski na Parze z Serem,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki na kluski z serem (8 szt):
· 100ml mleka
· 20g świeżych drożdży
· 3 łyżki cukru
·
250g mąki pszennej
· 1 jajko
· szczypta soli
· 2 łyżki kakao
Mleko podgrzej wraz z drożdżami do czasu, aż będzie letnie (nie gorące, bo drożdże się sparzą i nie będą pracować!). Następnie dodaj tę mleczną mieszankę do miski z cukrem mąką, jajkiem i solą. Wyrób całość na jednolite, elastyczne ciasto. Odbierz z niego niewielki kawałek ciasta i wyrób go z dodatkiem kakao. Pozostałą jasną część ciasta podziel na 8 równych części.
Dodatkowo:
· ok 100g twarogu (w kostce)
· 4 łyżki słodkiego kakao (takiego do mleka)
· 1-2 łyżek słodkiej, gęstej śmietany
· 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki połącz ze sobą. Gotowym nadzieniem wypełniaj poszczególne białe części ciasta tworząc kulki. Z ciemnego ciasta doklej do nich uszka, nosek i łatki. Kluski ułóż w naczyniu do gotowania na parze i pozostaw do napuszenia na ok 15 minut. Po upływie tego czasu gotuj je na parze przez ok 20-25 minut.
Sugestie: Do twarogu możesz dodać odrobinę cynamonu.
Wersja light: Użyj śmietany z obniżoną zawartością tłuszczu lub zastąp ją jogurtem naturalnym. Zmniejsz ilość cukru w cieście. Nie dodawaj cukru do nadzienia.
Pytanie: Czym zastąpić ser twarogowy?
Odpowiedź: Możesz go zastąpić jakimś innym kremowym serkiem, np. mascarpone.
Propozycje na inne parowce wraz z poradami znajdziesz w poście;
- ,
- .
http://www.justmydelicious.com/2013/01/kluski-na-parze-z-serem.html
[ Pobierz całość w formacie PDF ]