Kminkówka, Alkohole Drinki, Przepisy na dobrą wódeczkę

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kminkówka - wódka "na szybko"

 

1/2 l spirytusu (95%),
1/4 l wody,
1/4 kg cukru,
1 kopiasta łyżka świeżego zielonego kminku

Niezupełnie dojrzale nasienie kminku opłukać i osaczyć na sicie. Wodę zagotować z cukrem, schłodzić wymieszać ze spirytusem i wlać do słoja i dosypać kminek. Słój zawiązać i pozostawić na 5-6 dni. Po tym okresie zlać wódkę do butelek przez lejek z wata. Wódka powinna mieć ładny zielonkawy kolor.
Kminkówkę można przyrządzać z olejku kminkowego, a mianowicie : zagotować cukier z woda, schłodzić, zmieszać ze spirytusem i olejkiem.
Na koniec przefiltrować do butelek.

 

Kminkówka

 

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45%.
500 ml spirytusu o mocy 95%,
1 łyżka cukru,
550 ml wody,
3 łyżki suszonego kminku.

1. Nasiona kminku opłukać, osączyć na sicie i wsypać do słoja. Zagotować wodę.
2. Rozpuścić cukier w cieplej wodzie i po schłodzeniu wymieszać go ze spirytusem, następnie wlać do słoja z kminkiem.
3. Przykryć słój i odstawić na 5-6 dni.
4. Po zakończeniu maceracji przefiltrować wódkę przez watę i rozlać do butelek.
5. Kminkówkę można sporządzić także na olejku kminkowym.

W tym celu należy zrobić najpierw zaprawę: 1 ml olejku kminkowego, miesza się ze 100 ml spirytusu o mocy 95% i otrzymuje się 1 procentowy roztwór olejku. Następnie 5 ml tej zaprawy dodaje się do 100 g rozpuszczonego w wodzie cukru i 1 l wódki czystej o mocy 45%, po czym miesza się zawartość i wlewa do butelek. Wódka nadaje się do spożycia po leżakowaniu.
- kminkówkę, podobnie jak inne nalewki ziołowe, można podawać z lodem w szklance jako aperitif przed posiłkiem.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •