Knedle z grzankami, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Knedle z grzankami
Składniki na 4 porcje:
30 dag ziemniaków
2 kajzerki
półtorej szklanki mąki
jajo
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (około 25 minut). Po odcedzeniu przestudź je i obierz.
Bułkę pokrój w kostkę, umieść w wysmarowanym łyżką masła naczyniu żaroodpornym, polej olejem i potrzymaj przez 2 minuty w mikrofalówce ustawionej na moc 600 W.
Ostudzone ziemniaki zmiel w maszynce i umieść na stolnicy, przesiej na nie mąkę, wbij jajko, dodaj zrumienione kawałki bułki i szybko wyrób ciasto.
Podłużne, żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałym masłem, umieść w nim uformowany z ciasta bochenek, nakryj go przezroczystą folią spożywczą i wstaw na 8 minut do mikrofalówki ustawionej na moc 250 W. Po wyłączeniu mikrofalówki pozostaw w niej ciasto jeszcze na 5 minut.
Knedle podaje się pokrojone w plastry do duszonych mięs lub jako przekąskę do piwa. Niektórzy amatorzy knedli lubią je pogryzać gotowymi grzankami, zwłaszcza tymi z ziołami prowansalskimi.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]