Koreczki z serem feta, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Koreczki z serem feta
Składniki na 4 porcje:
20 dag sera feta
żółta papryka
8 małych pomidorów
2 łodygi selera naciowego
2 ogórki kwaszone
8 dużych marynowanych podgrzybków lub borowików
sałata
marynata:
pół szklanki oliwy
łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
Przygotuj marynatę: czosnek obierz i drobno posiekaj, potem wymieszaj z czosnkiem oliwę, dodaj sok z cytryny, koncentrat i natkę. Fetę pokrój w kostkę, włóż do marynaty, całość odstaw na godzinę.
Teraz umyj warzywa. Sałatę osusz i porwij na kawałki. Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Łodygi selera pokrój na kawałki, a ogórki w półplasterki. Kapelusze grzybów pokrój na kawałki.
Na patyczki nadziewaj na przemian: pomidorki, ser, kawałki selera, papryki i grzybów. Resztę składników wymieszaj z sałatą, skrop marynatą. Na wierzchu ułóż serowe szaszłyki.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]