X


Koper wloski zapiekany z serem, WARZYWA I OWOCE(7)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Koper wloski zapiekany z serem
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
8 malych bulw kopru wloskiego,
1 lyzka soku z cytryny,
sol,
maslo do posmarowania formy.
Sos;
30 g masla,
30 g maki,
250 ml wywaru z kopru wloskiego,
250 ml mleka,
2 zoltka,
125 ml smietanki 30%,
65 g sera gruyere,
1/4 lyzeczki startej galki muszkatolowej,
sol, pieprz.

1. Bulwy kopru wloskiego, czyli fenkuly, umyc, usunac twarde liscie zewnetrzne
i lodyge. Bulwy przekroic na pol, ugotowac w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny na polmiekko przez 15-20 min. Wyjac, osaczyc, pozostawic
w cieple. Wywar zachowac.
2. Przygotowac sos: z maki i masla zrobic jasna zasmazke, wlac zimny wywar z
fenkulow oraz mleko i, stale mieszajac, gotowac na malym ogniu 10 min. Zdjac
z ognia. Dodac zoltka wymieszane ze smietanka i startym serem. Doprawic sola, galka i pieprzem.
3. Fenkuly ulozyc w posmarowanym maslem zaroodpornym naczyniu, zalac sosem.
4. Zapiekac 15 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC. Podawac z kartoflami
i lekkim bialym winem.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 80.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •  
     

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.