X


Kotleciki jagniece z puree soubise, baranina

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kotleciki jagniece z puree soubise
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
600 g kotletow jagniecych z kostka,
2 lyzki masla,
100 ml wermutu,
100 ml xeresu lub sherry,
100 ml mocnego bulionu cielecego,
sol, pieprz,
listki zielonej pietruszki do przybrania.
Puree Soubise:
200 g cebuli,
2,5 lyzki masla,
2-3 lyzki gestego beszamelu,
szczypta cukru,
sol, pieprz.

1. Cebule obrac, pokroic w plastry, zalac 1 l zimnej osolonej wody. Zagotowac,
po czym cebule wyjac i osaczyc. Przelozyc do rondelka o grubym dnie, dodac
1,5 lyzki masla i szczypte cukru. Doprawic sola i pieprzem, przykryc i dusic
na wolnym ogniu 30 min, nie dopuszczajac do zrumienienia cebuli. Dodac
beszamel, wymieszac i zostawic na ogniu jeszcze 10 min. Przefasowac przez
geste sito, dodac reszte masla, wymieszac. Trzymac w cieple.
2. Kotlety umyc; kostki oczyscic starannie z blon i tluszczu. Osuszyc, po czym
smazyc na bardzo silnie rozgrzanym masle, po ok. 2 min z kazdej strony. W
polowie smazenia osolic i doprawic pieprzem. Zdjac z patelni, odstawic w
cieple miejsce.
3. Tluszcz ze smazenia zlac z patelni. Zalac ja wermutem. Zagotowac, dodac xeres i bulion. Wymieszac, gotowac na wolnym ogniu, do zgestnienia sosu.
4. Na usmazone kotlety nalozyc puree Soubise i zapiekac je na ruszcie 10 min.
Przybrac zielona pietruszka i podawac. Osobno podac goracy sos.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 90.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •  
     

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.