Kotlet barani z sosem serowym, kotlety miesne i wegetarianskie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

4 kotlety baranie,

sól,

cukier,

kwasek cytrynowy,

olej,

4 pory,

1 szklanka tartego żółtego sera,

1/4 kostki masła,

2 łyżki mąki,

1 szklanka śmietany,

sól, pieprz

gałka muszkatołowa,

2 żółtka,

tłuszcz do smażenia

 

Kotlety lekko rozbić, posolić, skropić kwaskiem cytrynowym, posmarować olejem, odstawić w chłodne miejsce. Pory oczyścić, odci?ć twarde końce zielonych li?ci, przeci?ć wzdłuż na pół i starannie wymyć pod bież?c? wod?. Pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm, włożyć do wrz?cej, osolonej i posłodzonej wody, pogotować parę minut, odcedzić i osączyć. Połowę ilości masła stopić, wsypać m?kę, zasmażyć na biało, zdjąć z ognia, rozprowadzić ?mietaną i mieszając zagotować, przyprawić do smaku. Do gorącego sosu wsypać ci?gle mieszając utarty ser pozostawiając 2 łyżki do posypania. Rozetrzeć żółtka z czę?ci? sosu, poł?czyć z pozostałym, nie gotować. Kotlety obsmażyć i ułożyć w wysmarowanym naczyniu. Dookoła obłożyć je porami, całość polać sosem i posypać żółtym serem. Piec w piekarniku ok. 20 min. Podawać z ryżem.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •