Kotlet barani z sosem serowym, kotlety miesne i wegetarianskie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
4 kotlety baranie,
sól,
cukier,
kwasek cytrynowy,
olej,
4 pory,
1 szklanka tartego żółtego sera,
1/4 kostki masła,
2 łyżki mąki,
1 szklanka śmietany,
sól, pieprz
gałka muszkatołowa,
2 żółtka,
tłuszcz do smażenia
Kotlety lekko rozbić, posolić, skropić kwaskiem cytrynowym, posmarować olejem, odstawić w chłodne miejsce. Pory oczyścić, odci?ć twarde końce zielonych li?ci, przeci?ć wzdłuż na pół i starannie wymyć pod bież?c? wod?. Pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm, włożyć do wrz?cej, osolonej i posłodzonej wody, pogotować parę minut, odcedzić i osączyć. Połowę ilości masła stopić, wsypać m?kę, zasmażyć na biało, zdjąć z ognia, rozprowadzić ?mietaną i mieszając zagotować, przyprawić do smaku. Do gorącego sosu wsypać ci?gle mieszając utarty ser pozostawiając 2 łyżki do posypania. Rozetrzeć żółtka z czę?ci? sosu, poł?czyć z pozostałym, nie gotować. Kotlety obsmażyć i ułożyć w wysmarowanym naczyniu. Dookoła obłożyć je porami, całość polać sosem i posypać żółtym serem. Piec w piekarniku ok. 20 min. Podawać z ryżem.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]