Kotlety, PRZEPISY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kotlety rybne

Czas przygotowania: 1 godzin

Składniki
1. Ryba Świeża 500gr
2. Jajko
3. Bułka czerstwa
4. Cebula
5. Czosnek
6.Sól, pieprz

Etapy przygotowania
1.    Rybę  oczyścić  usunąć  skórę  i  ości  .
2.  Zemleć  z  bułką  następnie  dodać  jajko   pokrojoną  cebulę
3.  Przyprawić  wymieszać .
4.  Formować  kotleciki  panierować w  bułce  usmażyć .
5.  Wstawić  do  piekarnika  na  koło  15  min w  temp.  165  st.

 

Kotleciki pieczarkowo-serowe

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
1/2 kg pieczarek
1 duża cebula
10 dag sera żółtego
1 łyżeczka rozmarynu
1 jajko
1 garść bułki tartej
sól
pieprz
oliwa do smażenia
bułka tarta do panierowania

Etapy przygotowania
Pieczarki oczyścić i pokroić. Na patelni zeszklić obraną i pokrojoną cebulę dodać pieczarki. Chwilę podsmażyć doprawić do smaku przyprawami i odstawić aby przestygło. Wymieszać ze startym serem , jajkiem i bułką tartą. Z masy uformować kotleciki obtoczyć w bułce i usmażyć na rumiany kolor. Najlepiej smakują  z surówką z kapusty pekińskiej i porem

 

Kotlety serowe

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut

Składniki
0,3 dag białego sera
0,3 dag ugotowanych ziemniaków
1 cebula
Sól
olej
2 jaja
Bułka tarta

Etapy przygotowania
Cebule kraje w kostkę i podsmażam na patelni. Ser i ziemniaki miele w maszynce lub blenderem, dodaje jajka, sól i podsmażoną cebulę. Wyrabiam małe kotleciki, obtaczam w bułce i rzucam na rozgrzany tłuszcz.
Pyszne i najlepiej smakują z ogórkiem kiszonym!

 

Kotleciki z jajek i warzyw

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 8 minut

Składniki
5 jajek
duża cebula
1/2 pęczka koperku
duża marchewka
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

Etapy przygotowania
Ugotować 4 jajka na twardo, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce (na małych oczkach). Marchewkę ugotować i startą na tarce dodać do jajek. Cebulę kroimy na drobniutką kosteczkę, przesmażamy i dodajemy do jajek wraz z posiekanym koperkiem.  Do masy dodajemy około 2-3 łyżki bułki tartej oraz surowe jajko, przyprawiamy i wszystko razem mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Smacznego! 

 

Kotleciki warzywno-drobiowe

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
1. Piersi z kurczaka 3
2. Cebula 1 mała
3. Pieczarki 6 szt
4.Jajka 2 szt
5.Mąka 4 -5 łyżek

Przyprawy
1 . Pieprz
2. Sól
3. papryka słodka
4. Czosnek

Etapy przygotowania
1.  Piersi   umyć  ,  osuszyć ,  pokroić  w  bardzo  drobną  kostkę .
2.  Posolić ,  posypać   pieprzem  dodać  czosnek  i  paprykę .
3.  Pieczarki  obrać  zetrzeć  na  tarce  o grubych  oczkach .
4.  Cebulę  obrać ,  pokroić  w  drobną  kostkę  .
5.  Warzywa  dodać  do  filetów   dodać  jajka  wszystko  wymieszać  .
6.  Dodać  mąkę  dokładnie  wymieszać .
7.  Na  rozgrzany  olej  nakładać  łyżką  porcję  masy  drobiowo- warzywnej.
8.  Smażyć  po  około  4-5min   z  każdej  strony  smacznego .

 

 

 

 

 

 

Kotlety z jajek

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
jajka 6 sztuk
czerstwa bułka 1 sztuka
koperek 1 pęczek
pieprz
sól
mleko do namoczenia bułek
bułka tarta do panierowania
oliwa do smażenia

Etapy przygotowania
Jajka ugotować na twardo. Bułkę namoczyć w mleku. Ostudzone jajka obrać ze skorupek, pokroić w kostkę dodać odciśniętą bułkę. Koperek opłukać, posiekać dodać do reszty składników doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać masę i uformować kotlety. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety na złoty kolor

 

Kotleciki jajeczne

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut

Składniki
* 6 jajek ugotowanych na twardo
* 1 jajko surowe
* 3 kopiaste łyżki mąki
* sól i pieprz, jarzynka
* ew. przyprawa do sałatek
* bułka tarta do obtoczenia

Etapy przygotowania
6 jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupki. Zmielić albo bardzo drobno zetrzeć jaka, dodać jedno surowe, mąkę i przyprawy. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na tłuszczu na złoty kolor.
Kotlety podawać np. z ziemniakami i sałatką z ogórków.

 

kotlety z piersi kurczaka

Składniki:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki magi
- 2 łyżki oliwy
- 2 całe jaja
- 1 drobno posiekana cebula
- sól i pieprz
Etapy przygotowania
Pierś pokroić w niedużą kostkę. Dodawać po kolei wszystkie składniki dokładnie mieszając. Doprawić do smaku. Łyżką nakładać niewielkie placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. 

 

Kotleciki



Czas przygotowania: 70 minut
Czas smażenia: 25 minut

Składniki
2 piersi kurczaka
1 łyżka oleju
1 łyżka Vegety
1 łyżka magii
1 średnia cebula
25 dag pieczarek
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Etapy przygotowania
Najpierw ubić białka na sztywną pianę. 2 piersi kurczaka pokroić na kostkę. Cebulę posiekać i wraz z pieczarkami przesmażyć na patelni aż się zrumienią. Pokrojone piersi kurczaka, łyżkę oleju, łyżkę Vegety, łyżkę magii, cebule i pieczarki (po przesmażeniu) oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać w misce i dodać ubite białka. Wszystko to wymieszać i zostawić na godzinę w lodówce. Po godzinie na dużej patelni rozgrzej olej i układaj kotleciki - niezbyt ciasno - i smaż na jasnozłoty kolor. Można podać z ziemniakami albo jeść bez żadnych dodatków.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •