Kotlety, WARZYWA I OWOCE(1)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kotlety/burgery z soczewicy
Mam wspanialy przepis na burgery z soczewicy i szczerze mowiac, to nie pamietam, czy go wam juz podawalam czy nie.
Jedzenie jest pycha!!!
Jezeli ktos ma ochote czasami na bezmiesne danie, to serdecznie polecam!!!!!
z przepisu wychodza 4 burgery
1 lyzka oleju
250 ml posiekanych pieczarek
125 ml posiekanej cebuli
250 ml ugotowanej soczewicy
1 lyzka sosu sojowego
125 ml ugotowanej kaszy jeczmiennej
85 ml drobno posiekanych orzechow wloskich
2 lyzki bulki tartej
szczypta pieprzu
dodatkowy olej
1. Na sredniej patelni podgrzac 1 lyzke oleju na srednim ogniu. Dodac pieczarki i cebule; smazyc czesto mieszajac az warzywa zmiekna, ok 3 minut. Zmniejszyc ogien , dodac soczewice i sos sojowy. Widelcem rozgniesc soczewice; podsmazac az na patelni wytworzy sie cienka powloka.
2. Przelozyc soczewice z pieczarkami i cebula do wiekszego naczynia. Dodac kasze jeczmienna, orzechy wloskie, bulke tarta i pieprz. Dokladnie wymieszac i pozostawic az sie ochlodzi.
3. Uformowac 4 burgery. Ochlodzic przez conajmniej godzine.
4. Na duzej patelni wlac pol centymetra oleju i mocno podgrzac na srednim ogniu. Smazyc burgery az zaczna sie brazowic i beda kruche na spodzie, przewrocic na druga strone.
Podawac na bulce z lisciem salaty i plastrem pomidora, jak miesne hamburgery. Rozniez mozna przyprawic kechupem.
Smaczengo!!!!!!!