Kotlety faszerowane + sałatki, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kotlety faszerowane
Þ kotlet schabowy
Þ boczek wędzony
Þ ogórek kiszony
Þ jabłko
Þ por
Þ mąka, sól, pieprz, kostka rosołowa.
Kotlet pokroić w plastry – rozbić, posolić, popieprzyć.
Boczek, ogórek, jabłko, por – drobno pokroić w kostkę, ułożyć na kotlety, zwinąć i obtoczyć w mące – usmażyć. Przełożyć do brytfanki, podlać rosołkiem, dusić do miękkości.
Udka
0,5 butelki magi i 2 łyżki miodu
Sałatka warstwowa
Þ słoik selera tartego
Þ 5 jajek – ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę
Þ 2 jabłka – obrać i pokroić w kostkę
Þ por (średni)- pokroić w kostkę
Þ puszka ananasa – otworzyć puszkę – sok wypić – resztę pokroić
Þ szynka – pokroić we kostkę
Þ puszka kukurydzy – otworzyć puszkę – sok wypić (jak kto lubi)
Þ ser żółty – potrzeć na tarce
Układać warstwami:
Þ majonez - seler – jabłko
Þ majonez – por – jajka
Þ majonez – szynka – ananas –
Þ majonez – ser żółty
Sałatka
Þ 1 jabłko – obrać i pokroić w kostkę
Þ 5 jajek – ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę
Þ puszka ananasa – pokroić w kostkę
Þ puszka kukurydzy lub fasolki czerwonej – nie kroić – to nic nie da - a szkoda czasu
Þ majonez
Całość wymieszać – lepiej w misce – bo z podłogi chrzęści w zębach
_______________________________________
Duszona karkówka (żeberka)
Þ 1,5 kg karkówki lub żeberek
Þ 2 kostki rosołowe drobiowe – rozpuścić w litrze wody,
Þ majeranek – 2 kostki majeranku „knorra” (kruszonego)
Þ 2 łyżki stołowe miodu
Þ 2 ząbki czosnku
Gotować 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]